• ISO 90001 KALİYE BELGESİ

  • 100% Müşteri Memnuniyeti

Yük Paleti Nedir? Kullanım Alanları Nereleridir? | Altıncam Palet
Yük Paleti Nedir? Kullanım Alanları Nereleridir?
20 Mayıs 2022, 23:25

Yük Paleti Nedir? Kullanım Alanları Nereleridir?

Yük paletleri, taşınması gereken yükü birleştirmede kullanılan standart araçlardır. Yükler paletlere istiflenir ve ambalajlanır. Bu şekilde taşınmaya hazır hâle getirilmiş olur. 

Palet, birbirine bağlanmış iki palet ızgarasından oluşur. Palet ızgaraları arasında forklift çatallarının girebileceği kadar boşluk bulunmalıdır. Bu boşluk 10 cm dir. Paletlerin vasfı ile ilgili ülkelerin mevzuatlarından kaynaklanan farklılıklar olabilir. Bu konu ile ilgili nakliyatçının ve ihracatçının bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Taşıma tekniğinin önemli prensiplerinden birine göre bir defada taşınacak miktar, mümkün olduğu kadar büyük ve standart boyutlarda olmalıdır. Bu nedenle taşıma ekipmanının verimliliği, parçaların ve hammaddelerin yığınlanarak veya toplanarak birim yük şekline getirilmesiyle artırılır. Ufak parçaları belli büyüklükteki kutulara doldurup parçaları paletler üzerinde toplayarak veya malzemeyi paketleyerek bir seferde çok miktarda malzemenin taşınması sağlanmaktadır.

Teorik olarak birim yük büyüklüğü, taşıma işleminin verimini olumlu yönde etkiler. Bu şartı sağlayacak araçların geliştirilmesine son yıllarda büyük önem verilmektedir.  Tüm taşımacılık sektöründe devrim yaratan yük paletleri, kazandırdığı ekonomik avantajlara oranla son derece basittir. 

Yük paletleri doğrudan taşıma yapmazlar. Görevleri, taşınacak yükün belirli boyuttaki bir hacim içinde toplanmasını ve korunmasını sağlamaktır. Paletler, birçok kutuyu ve balyayı aynı anda taşımak için tasarlanmıştır. Bir yük paleti üzerindeki yük, istifli yük ile birleştirilmiş yük olarak adlandırılmaktadır.

Yük paletleri ağaçtan, çelikten ya da plastikten yapılır. Ağaç paletler, birkaç kiriş üzerinde düz bir yüzey meydana getirecek şekilde üretilirler. Paletlerin toplam yüksekliği 10-15 cm kadardır. Bir paletin iki yüzü arasında bulunan destek takozları, forklift çatallarının araya girmesini sağlar.

Yükler, yük paleti üzerine ürünlerin şekline ve cinsine göre belirli bir düzende yerleştirilir. Yüklü paletler, 5-8 metre yüksekliğe kadar üst üste konulabileceğinden ürünlerin ezilmesine ve devrilmesine engel olacak biçimde konumlandırma yapılır.

Yük paleti ihtiyacınız ve öncesinde hangi yük paleti tipine ihtiyacınızın olduğunun belirlenmesi gibi konularda Altınçam Palet yetkililerimiz ile görüşebilirsiniz. Web sayfamızda detaylı bilgi yer almaktadır ancak yetkililerimiz siz değerli müşterilerimize yardımcı olmaktan mutluluk duymaktadırlar.

Telefon
WhatsApp